امروزه بحث آموزش بازاریابی شبکه‌ های اجتماعی به یک ضرورت در استراتژی‌های بازاریابی برای شرکت‌ها تبدیل شده و هیچ شرکتی نمی‌تواند آن را نادیده بگیرد. پس شناسایی اصول بازاریابی شبکه های اجتماعی نیز امری بلامنازع است.

اکثر ما یک صفحه شخصی در شبکه‌های اجتماعی داریم و این حضور به حدی پر رنگ و مهم شده که اگر صفحه‌ای نداشته باشید گویی کلاً وجود ندارید. این موضوع برای شرکت‌ها نیز صادق است و  یک بحث گذرا و موقتی نیست بلکه با گذشت زمان اهمیت بازاریابی شبکه های اجتماعی بیشتر و بیشتر می‌شود.

استفاده از شبکه‌های اجتماعی برای رشد یک کسب‌وکار، کار ساده‌ای نیست اما روز به روز شرکت‌های بیشتری در این زمینه فعال می‌شوند که برخی از آنان توانسته‌اند در این زمینه بدرخشند. با مدیر هاب همراه باشید!

مراحل مهم برای آموزش بازاریابی شبکه‌های اجتماعی

۱) در استراتژی بازاریابی خود، استراتژی بازاریابی شبکه های اجتماعی را ببینید

به نظر می‌رسد که با وجود اهمیت فراوان، داشتن یک استراتژی کسب و کار، یک استراتژی بازاریابی و فراتر از آن استراتژی بازاریابی شبکه های اجتماعی، همچنان نگرشی بسیار عجیب در فضای کسب ‌و کار است. معمولاً وقتی از یک مدیر پرسیده می‌شود که “آیا استراتژی بازاریابی دارید؟” در پاسخ می‌شنویم که “بله، البته هنوز در ذهنم هست و جنبه عملی پیدا نکرده است.” البته بررسی اهمیت استراتژی بازاریابی مکتوب موضوع این مقاله نیست، اما لازم به ذکر است که نقطه آغاز یک کسب‌وکار، داشتن یک استراتژی منسجم بازاریابی است که در آن استراتژی‌ شبکه های اجتماعی به همراه اهداف SMART دیده شده باشد.

برای تعریف استراتژی بازاریابی شبکه‌های اجتماعی با توجه به نیاز‌های کسب‌وکار می‌توان از داده‌های آماری شبکه‌های مجازی استفاده کرد. شبکه‌ها و کانال‌هایی را انتخاب کنید که بیشترین تعداد مخاطبانتان در آن‌ها حضور دارند و بیشترین نرخ بازگشت سرمایه را به همراه دارند. بر روی ۳ یا ۴ شبکه متمرکز شوید و به دنبال فعالیت در تمام کانال‌ها و شبکه‌ها نباشید.

۲) حضور خود در شبکه‌های اجتماعی را ارزیابی کنید

پیش از به‌روزرسانی سالانه استراتژی خود، شما نیازمند آن هستید که حضور خود در شبکه‌های اجتماعی در یک سال گذشته را بررسی نمایید.  برای این کار عملکرد صنعت و رقبای خود را نیز مورد بررسی قرار دهید و ببینید که المان‌های تبلیغاتی مد نظر آنان چیست. یکی از مهم‌ترین اصول بازاریابی شبکه های اجتماعی و تعریف یک استراتژی موفق، نظارت بر فعالیت خود و رقبا است.

۳) یک برنامه استراتژیک و اجرایی برای هریک از شبکه‌های اجتماعی تعریف کنید

شاید از نظر شما تاکید مکرر بر اهمیت استراتژی و برنامه‌ریزی بی‌فایده باشد اما واقعیت آن است که هر کسب‌وکاری باید بداند که چه اهدافی دارد و محدودیت‌های منابع پیش رویش چیست، تا بتواند بهترین تصمیم را اتخاذ کند.

اینکه خود را بدون هیچ هدف مشخصی در بازی شبکه‌های اجتماعی غرق کنید تا صرفاً مشغول باشید، کار صحیحی نیست. در واقع شما باید بتوانید به این سؤالات پاسخ بدهید: چرا کسب‌وکار شما از شبکه‌های اجتماعی استفاده می‌کند ( این دلیل که “چون همه استفاده می‌کنند”، پاسخ مناسبی نیست)، چرا کسب‌وکار شما از یک شبکه خاص مثل فیسبوک یا پینترست استفاده می‌کند؟ می‌خواهید چه نوع محتوایی را منتشر کنید؟

در واقع استراتژی می‌تواند به تمامی این سؤالات پاسخ دهد. داشتن استراتژی و برنامه اجرایی زمان‌بندی شده می‌تواند تا حد زیادی وظایف شما را ساده کرده و شانس شما را برای دستیابی سریع‌تر و ارزان‌تر به اهدف، افزایش دهد.

۴) در شبکه‌های اجتماعی که مخاطبینتان در آن فعال هستند، حضور داشته باشید

امروزه حضور در شبکه‌های اجتماعی معروف اهمیت چندانی ندارد، بلکه باید سعی کنید شبکه‌هایی را که مخاطبین‌تان در آن فعال هستند شناسایی کرده و تمرکز خود را به آن‌ها معطوف کنید. یکی از اصول بازاریابی شبکه های اجتماعی توجه به جامعه مخاطبین در هر کانال است. حتی اگر مخاطبینتان به شبکه جدیدی گرایش پیدا کردند که شناخت زیادی از آن نداشتید، شما هم باید در آن حاضر شده و فعالیت داشته باشید.

۵) حساب کاربری و پست‌های خود در شبکه‌های اجتماعی را بهبود دهید

اصول بازاریابی شبکه های اجتماعی اشتراک زیادی با اصول بازاریابی در کانال‌های دیگر دارند، برای مثال شما باید از اصول سئو نیز تبعیت کنید، اما چگونه؟

برای پست‌های خود در شبکه‌های مجازی از کلمات کلیدی رایج استفاده کنید، کلمات مرتبطی که مخاطبین شما برای جستجو استفاده می‌کنند. این تاکتیک محتوای شما را قابل جستجو کرده و مخاطبین به راحتی می‌توانند پست‌های شما را پیدا کنند. با این کار به خودتان لطف کرده و کار موتورهای جستجو را نیز ساده‌تر می‌کنید.

۶) در شبکه‌های اجتماعی که انتخاب می‌کنید، حضور پررنگ داشته باشید و به صورت مداوم پست بگذارید

سخت کار کن، هوشمندانه کار کن، مداوم کار کن. این اصطلاح وصف کاملی از فعالیت‌های بازاریابی شبکه‌های اجتماعی است. اینکه هر از گاهی در پینترست چیزی را پین کنید یا در توئیتر، توئیت کنید معادل این است که هیچ کاری انجام ندادید. اگر می‌خواهید از فعالیت خود در شبکه‌های مجازی نتیجه بگیرید، ترافیک خود را افزایش دهید، فالوئرهای بیشتری جذب کنید و … میبایست به طور مداوم چند بار در روز پست بگذارید. حضور دائمی در مقابل مخاطبین یکی از مهم‌ترین اصول بازاریابی شبکه های اجتماعی است، در غیر این صورت توجه آنان را از دست خواهید داد.

۷) پست‌های خود را بر مبنای شخصیت خریداران خود تعریف کنید

مخاطبین شما از بخش‌های مختلف جامعه هستند و ویژگی‌های شخصیتی متفاوتی دارند. اگر در میان مشتریان خود مشاور، بلاگر و شرکت‌های کوچک دارید، واضح است که هر کدام تمایلات و سلایق مختلفی دارند و جذب محتوای متفاوتی خواهند شد. تاکتیک خوبی که برای افزایش تعامل در شبکه‌های اجتماعی می‌توان داشت، یکی از اصول مهم در آموزش بازاریابی شبکه‌ های اجتماعی این است که مخاطبین خود را بر مبنای سن، جنسیت، علاقه‌مندی‌ها و دامنه فعالیت‌هایشان تقسیم‌بندی کنید و به هر یک محتوای مخصوص خود را نشان دهید.

۸) فقط با کیفیت‌ترین محتواها را پست کرده و به اشتراک به گذارید.

حتی اگر تعداد محتوایی که به اشتراک گذاشته می‌شود، اهمیت داشته باشد، بازهم کیفیت آن از اهمیت بالایی برخوردار است. مخاطبان تنها پستی را که جالب و ارزشمند بدانند به اشتراک می‌گذارند، توئیت یا پین می‌کنند. در واقع در درجه اول مخاطبان قدردان محتوایی هستند که از نظرشان ارزشمند باشد. تنها محتوایی را به اشتراک بگذارید که بیشترین ارزش را ایجاد کند، نه هر محتوایی که تولید کردید.

۹) پاسخگوی مخاطبانتان بوده و با آنان در تعامل باشید

برای موفقیت در بازاریابی شبکه های اجتماعی اینکه فقط محتوای خود را به اشتراک بگذارید کافی نیست و همانطور که از اسم شبکه‌های اجتماعی پیداست، باید اجتماعی بوده و با مخاطبین خود تعامل داشته باشید. بدین صورت شما شانس این را دارید که با مشتریان خود صحبت کنید و از نقطه نظراتشان آگاه شوید، همچنین می‌توانید از مشکلاتی که آنان با محصول یا خدماتتان دارند آشنا شوید و برای برطرف کردن آن تلاش کنید، بدین منظور مخاطبان خود را به ارتباط دو طرفه تشویق کنید مثلا سوال بپرسید و آنان را دعوت به پاسخ‌گویی کنید.

۱۰) از جلوه‌های بصری جذاب استفاده کنید

یک تصویر بهتر از ۱۰۰۰ نوشته است. طبق تحقیقات انجام شده ۸۰ درصد از کارشناسان بازاریابی از محتوای تصویری در شبکه‌های اجتماعی خود استفاده می‌کنند. پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد که تا سال ۲۰۲۱ سهم ویدئو از ترافیک اینترنت جهانی ۸۲% خواهد بود.

شکی نیست که محتوای بصری و تصاویر در شبکه‌های مجازی قدرت زیادی دارد و پینترست به عنوان یک موتور جستجوی بصری گواهی بر این مدعاست. پینترست و اینستاگرام به واسطه محتوای بصری خود به بالاترین نرخ مشارکت دست یافته‌اند.

به واسطه فناوری و انواع اپلیکیشن‌های کاربر پسندی مثل ادوبی اسپارک و پیک مانکی، انفجاری از جلوه‌های بصری با کیفیت رخ داد.

۱۱) شبکه‌های اجتماعی خود را مورد ارزیابی قرار دهید

تست A/B، روشی برای ارزیابی لندینگ‌پیج‌ها است. این روش در ارزیابی شبکه‌های اجتماعی نیز اهمیت بسیاری دارد. بدین منظور باید برنامه زمان‌بندی شده مشخصی برای هر محتوایی که تولید می‌شود، تعریف شده باشد که طبق آن بتوان عملکرد صفحات را هم مورد بررسی قرار داد. به طور کلی، اگر محتوای شما توجه زیادی را به خود جلب نکند، دو دلیل عمده می‌تواند داشته باشد: اول اینکه عنوان آن به اندازه کافی جذاب نبوده و دوم آنکه محتوا، کیفیت لازم را نداشته است.

۱۲) با استفاده از ابزارهای مدیریت شبکه‌های اجتماعی، کارایی خود را بهبود دهید

انتشار محتوا و فعالیت در شبکه‌های اجتماعی، حضور در توئیتر، پینترست، فیسبوک، اینستاگرام، لینکدین و پست گذاشتن در این پلتفرم‌ها چند بار در روز می‌تواند زمان زیادی را به خود اختصاص دهد. برای بهبود کارایی عملکرد در این حوزه دو راه وجود دارد: نخست اینکه بازاریابی شبکه های اجتماعی را برون‌سپاری کنید، دومین راه استفاده از ابزارهای مدیریت شبکه‌های اجتماعی است.

اگر به دنبال تمرکز بر هسته مرکزی کسب‌وکار خود هستید و توانایی لازم برای مدیریت شبکه‌های اجتماعی خود را ندارید، برون‌سپاری میتواند راه مناسبی باشد. این راه همچون تمامی انتخابهای پیش رو، مزایا و معایب خاص خود را دارد.

دومین راه استفاده از اپلیکیشن‌های مدیریت شبکه‌های اجتماعی است. امروزه چندین اپلیکشین در این زمینه فعال هستند که توانایی لازم برای انتشار چند محتوا در چند شبکه را به طور همزمان، بر مبنای برنامه زمان‌بندی تعریف‌شده، دارند و می‌توانند وضعیت شبکه‌ها را تحلیل کنند.

۱۳) از استراتژی فالو کردن استفاده کنید

از آنجایی که به دنبال جذب فالوئرهای بیشتر هستید، می‌توانید از تاکتیک فالو کردن افراد مرتبط و علاقه‌مند به موضوع مد نظر کسب و کار خود، استفاده کنید. کاربرانی که در صنایع وابسته به شما فعالند، شناسایی و فالو کنید، برای این کار می‌توانید از کلمات کلیدی و هشتگ‌ها استفاده کنید.

۱۴) با اینفلوئنسرها در ارتباط باشید

وقتی شرکت شما در مرحله استارت آپی باشد، جذب فالوئر از سخت‌ترین کارهاست و هر شرکتی از روش متفاوتی برای جذب مخاطب استفاده می‌کند. البته که رقابت با برندهای موجود با صدها هزار فالوئر مثل حضور در یک جنگ واقعی است. اما در عین حال جذب مخاطب با فعالیت‌های گام به گام با اهداف مشخص، دور از دسترس نیست.

۱۵) از برگزاری مسابقات در شبکه‌های اجتماعی غافل نشوید

وقتی یک برند جدید هستید، برای جذب فالوئر، علاوه بر استفاده از اینفلوئنسر مارکتینگ، میتوانید از تاکتیک برگزاری مسابقه استفاده کنید. این یکی از روش‌های جالب برای جذب مخاطبان و تشویق آنها به تعامل با شماست.

از میان شبکه‌های اجتماعی، اینستاگرام و توئیتر تا حد زیادی در تشویق مخاطبان به تعامل با برندها، با استفاده از ابزارهایی همچون رأی‌گیری، نظرسنجی و … موفق عمل کرده‌اند. نکته مهم پیش از برگزاری مسابقه در شبکه‌های اجتماعی آن است که مسابقه‌های موفق برگزار شده توسط سایرین –مخصوصا رقباً- به دقت بررسی شود.

۱۶) قدرت نفوذ خود را با انتشار محتوای معتبر افزایش دهید

بهترین تاکتیک این نیست که فقط محتوای خود را برای جذب مخاطب بیشتر منتشر کنید، بلکه برای افزایش قدرت و نفوذ خود میان فالوئرهایتان و تبدیل شدن به یک منبع موثق، می‌توانید محتوای تولیدشده توسط منابع معتبر را در صفحه خود بازنشر دهید.

۱۷) تحلیل شبکه‌های اجتماعی را یاد بگیرید و موفقیت خود را ارزیابی کنید

یکی از مهم‌ترین مزایای آموزش بازاریابی شبکه‌ های اجتماعی امکان تحلیل و اندازه‌گیری میزان اثربخشی فعالیت‌هاست. از آنجایی که شبکه‌های اجتماعی یکی از ارکان اصلی استراتژی بازاریابی هستند، ارزیابی نتایج کلی و جزئی (هر شبکه) لازم الاجراست. به طور مثال اگر پس از بررسی و تحلیل به این نتیجه رسیدید که ۸۰ درصد از ترافیک شما از پینترست و فقط ۱۰ درصد آن از فیسبوک است، باید تمرکز خود را بر پینترست معطوف کنید. بدین منظور می‌بایست با مباحث تحلیلی آشنا باشید و بتوانید به صورت دوره‌ای فعالیت‌های خود را ارزیابی کنید.

 

۱۸) معیارهای مرتبط با نرخ بازگشت سرمایه خود را به دقت انتخاب کنید

معیارهای بسیاری برای ارزیابی شبکه‌های اجتماعی وجود دارد، اما معیار مهمی که باید به آن توجه ویژه داشته باشید، معیارهای مرتبط با نرخ بازگشت سرمایه است. به طور مثال اگر هدف شما افزایش خرید مشتریانتان باشد، افزایش تعداد لایک‌ها اهمیت زیادی نخواهد داشت.

۱۹) از تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی غافل نشوید

اگر به دنبال افزایش سریع ترافیک خود هستید و برای آن بودجه نیز در نظر گرفته‌اید، می‌توانید از تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی استفاده کنید. البته باید بدانید که فقط تا زمانی که کمپین‌های تبلیغاتی ادامه داشته باشند، فالوئرهایتان افزایش خواهند یافت.

با وجود اینکه تبلیغات شبکه‌های مجازی هزینه‌بر هستند، باز هم میزان هزینه آن کمتر از رسانه‌های دیگر یا گوگل ادز است، پس برای سازمان‌های کوچک و متوسط مقرون به صرفه می‌باشد.

مزیت اصلی تبلیغ در شبکه‌های مجازی امکان طبقه بندی مخاطبان با معیارهای متفاوتی همچون تمایلات مشتریان، سن، جنسیت، موقعیت جغرافیایی و … است. بازاریابی شبکه‌های اجتماعی ابزاری قدرتمند است که شرکت‌ها باید از آن استفاده ‌کنند.

۲۰) در حوزه فعالیت خود در گروه‌ها و انجمن‌های موجود در شبکه‌های اجتماعی حضور داشته باشید

هر کدام از شبکه‌های اجتماعی گروه‌ها و انجمن‌های مخصوص به خود را دارند؛ برای مثال انجمن‌های پینترست و گروه‌های لینکدین. در گروه‌هایی که در حوزه فعالیت و صنعت شما فعال هستند عضو شوید و به صورت فعالانه در بحث‌ها مشارکت کنید. این کار برای برقراری ارتباط با شرکت‌ها و اینفلوئنسرها در حوزه کاری خودتان می‌شود. همچنین می‌توانید اعتبار شرکت و برند خود را در شبکه‌های اجتماعی و حوزه‌های تخصصی تقویت کنید.