استفاده کاربران ایرانی از شبکه های اجتماعی با فیسبوک آغاز شد اما در این چند سال خیر، انواع شبکه های اجتماعی و پیام رسان های جدیدی وارد بازار شده اند.
این اپلیکیشن ها مثل: واتس اپ،تلگرام، وایبر، لاین، اینستاگرام، ایمو، توییتر و اسکایپ تنها بخشی از این شبکه ها بودند که به طور گسترده توسط کاربران ایرانی مورد استفاده قرار گرفت اما بعضی از آن ها به دلایل مختلف، بیشتر از بقیه به محبوبیت رسیدند. در یک نظرسنجی از رفتارشناسی کاربران ایرانی در شبکه های اجتماعی نشان داد بالای تلگرام و اینستاگرام از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار هستند.
امروزه تلگرام و اینستاگرام برای همه ایرانیان شناخته شده ترین و پر کاربرد ترین ابزار ارتباطی می باشند. در این مطلب قصد داریم به معرفی محبوب ترین شبکه های اجتماعی بپردازیم.
فراموش نکنید که برای این که راحت تر به آموزش شبکه های اجتماعی بپردازید، ما مقالات زیادی داریم که شما را به خوبی راهنمایی خواهند کرد.
محبوب ترین و بهترین شبکه های اجتماعی در ایران
تلگرام
در آگوست ۲۰۱۳ در روسیه تلگرام راه اندازی شد.
این شبکه در ابتدا بیشتر و فقط یک پیام رسان ساده بود و به تدریج با پدیدار شدن امکاناتی همچون گروه ها و کانال ها می توان آن را یک شبکه اجتماعی تلقی کرد.
با فیلتر شدن فیسبوک و ویژگی های ویژه تلگرام همچون ایجاد کانال، گروه های کاری، خانوادگی و آسان بودن دسترسی به آن امکان استفاده از نسخه تحت وب و برقراری تماس صوتی، این اپلیکیشن را به سرعت به پرطرفدار ترین پیام رسان ایران تبدیل کرد. اکنون هم با وجود محدودیت ها فیل ترینگ در سال های اخیر در صدر پیام رسانها کاربردی برای اینیان می باشد. پیام رسان تلگرام، صرفنظر از گروه سنی و… افراد، محبوب ترین اپلیکیشن ارتباطی در ایران است.
با راه اندازی اینترنت پرسرعت به ویژه ۳G و ۴G همیشه در دسترس افراد بوده و در واقع، به یکی از کانال های راه اندازی کسب و کار عمدتا برای زنان تبدیل شده است.
نظرسنجی
آمار به نقل از یک نظرسنجی گویای این امر است که ۹۰درصد افراد روزانه حساب کاربری خود را در تلگرام چک می کنند، این در حالی است که حدود ۳۰درصد این افراد همیشه آنلاین و از آن دست افراد مسوولیت پذیر هستند و به محض دریافت پیام، آن را پاسخ می دهند. البته زنان نسبت به مردان بیشتر به این پیام رسان سر می زنند.
بیشتر آن ها در هر بار مراجعه حدود یک تا ۲۰دقیقه زمان برای چک کردن پیام در تلگرام صرف می کنند و به شکل قابل توجهی در برخی از این افراد زمان صرفشده به یک ساعت هم می رسد.
بیش ترین زمان مراجعه افراد به این پیام رسان بین ساعات ۱۶ تا ۲۲ است که عمدتا برای معاشرت با اقوام و آشنایان، تفریح و سرگرمی و ارتباط کاری صرف می شود اکنون حتی فیسبوک که زمانی بزرگ ترین شبکه اجتماعی کاربران ایرانی محسوب می شد در برابر تلگرام حرفی برای گفتن ندارد.
اینستاگرام – بهترین شبکه های اجتماعی در ایران
اینستاگرام یک شبکه اجتماعی تصویری و متعلق به فیسبوک ست. پس از تلگرام، دومین شبکه اجتماعی محبوب در ایران است. در اکتبر ۲۰۱۰ راه اندازی شد و هم اکنون بیش از ۵۰۰ میلیون کاربر فعال دارد.
این اپ پرطرفدار آمریکایی در ابتدا تنها یک ابزار ساده برای اشتراک گذاری تصاویر بود اما در سال ۲۰۱۲ فیسبوک این اپلیکیشن را خرید و این موضوع باعث شد رشد چشمگیر ۲۳ درصدی که ۲۰ برابر بیشتر از میزان رشد خود فیسبوک است را تجربه کند.
بسیاری از فروشگاهها و شرکت های مختلف هم صفحه اینستاگرام ساخته اند و اجناس و خدمات خود را معرفی کرده و حتی به فروش آنلاین پرداخته اند. از سوی دیگر کاربران معمولی هم برای به اشتراک گذاری و جمعآوری لایک به رقابت می پردازند و بازار خرید و فروش لایک های بیهوده هم در این فضا ایجاد شده است.
ظاهرا مصرف بالای حجم اینترنت باعث می شود که تعداد دفعات مراجعه بیشتر افراد به اینستاگرام کمتر از ۵بار در روز باشد و عمدتا در هر بار ورود بین یک تا ۲۰دقیقه در آن وقت می گذرانند.
واتس آپ
در ابتدای شروع فعالیت سازندگان آن اعلام کردند که استفاده از خدمات این برنامه به مدت یکسال به صورت رایگان است ولی با به روی کار آمدن دیگر اپلیکیشن های پیام رسان رایگان آن ها را از این تصمیم منصرف کرد و واتس آپ به صورت رایگان باقی ماند.
قابلیت های این اپلیکیشن علاوه بر فرستادن پیام های متنی،تماس صوتی و تصویری به صورت گروهی، امکان ارسال فایل های مختلف مثل پی دی اف و اسناد حجیم را بدون پایین آمدن کیفیت را دارد. این امر باعث شد تا به سرعت مورد توجه کاربران قرار بگیرد. ، یکی دیگر از قابلیت های متمایز واتس آپ، رمزگذاری پیامها پیش از ارسال و جلوگیری از سرقت اطلاعات افراد است.
ورود واتس اپ به ایران با سر و صدا های زیادی همراه بود و مسئولان قضایی کشورمان خواستار فیلتر شدن آن شدند اما مسئولان وزارت ارتباطات در مقابل فشارها مقاومت کردند.
پس از مدتی، سازندگان این پیام رسان، زبان فارسی را هم به واتس اپ اضافه کردند و از سال ۱۳۹۴، نسخه فارسی این اپلیکیشن موبایلی در حال فعالیت است.
امکان معاشرت با اقوام و دوستان از طریق تماس های صوتی و تصویری واتساپ باعث شده این پیام رسان همچنان در بین کاربران ایرانی محبوب باشد و بنا برنظرسنجی انجام گرفته ۶۶درصد افراد هر روز به آن سر می زنند.
البته به دلیل کاربری کم این پیام رسان تعداد دفعات مراجعه در روز کمتر از ۵بار بوده و عمدتا بین یک تا پنج دقیقه است، با این حال، بخش قابلتوجهی از این افراد بعضا در هر مراجعه تا یک ساعت هم وقت صرف می کنند و عموما این مراجعات در ساعات ۱۹ تا ۲۲ است.
فیسبوک
فیسبوک یکی از بهترین شبکه های اجتماعی در ایران و سراسر دنیا بود و در واقع نخستین شبک های بود که استقبال گسترد های از آن شد به عنوان بزرگ ترین شبکه اجتماعی موجود در اینترنت می توان این برنامه را نام برد و البته خیلی زود هم کاربران خود را از دست داد.
اوج فراگیری فیسبوک در ایران، سال ۱۳۹۰ بود که تعداد ۱۷ میلیون کاربر ایرانی در آن عضو بودند که با به روی کار آمدن دیگر شبکه ها فیسبوک کاربرانش را از دست داد.
البته این روند تنها در ایران اتفاق نیفتاد و به نظر می رسید که این شبکه اجتماعی به مرز اشباع رسیده است در حال حاضر هنوز کاربرانی هستند که از این پلتفرم استفاده می کنند. بعضی از کاربران به عنوان مکانی برای ذخیره اطلاعات خود استفاده کرده و یا برای دیدن عکس های اقوام و دوستان خارج از کشور.
اگر از کار کردن با فیسبوک اطلاع زیادی ندارید، سری به مقالات آموزش فیسبوک ما در مدیر هاب بزنید!
توییتر
به دلیل یکسری از محدودیت های این شبکه اجتماعی در حال حاضر بیش ترین و اصلی ترین طرفداران این شبکه خبرنگاران و سیاست مداران هستند. در واقع می توان آن را پاتوق خبرنگاران و سیاست مداران ایرانی دانست.
حضور این افراد در توییتر و توییت کردن اخبار در لحظه، سبب شد تا سرعت انتقال اخبار در این شبکه حتی از خبرگزاریها هم پیشی بگیرد و آن را تبدیل به یکی از محبوب ترین شبکه های اجتماعی در سراسر دنیا تبدیل کند.
با توجه به این رویداد و فیلتر شدن و همچنین کمرنگ بودن جنبه سرگرمی و انتشار عکس و فیلم در توییتر این شبکه مورد استقبال در میان مردم عادی قرار نگرفت.
توییتر در سال های گذشته محدودیت ۱۴۰ کاراکتری برای ارسال پیام مستقیم داشت اما کاربرانی که می خواستند در هر لحظه در جریان اخبار قرار بگیرند، از آن استقبال کردند.
با توجه به خبرمحوری، این شبکه خیلی مورد توجه کاربران معمولی ایرانی قرار نگرفت و فیلتر شدن آن هم باعث شد تا به سرعت تعداد مخاطبان و طرفداران توییتر در ایران کاهش پیدا کند.
از کار کردن با توییتر چیز زیادی نمی دانید؟ نگران نباشید، مقالات مربوط به آموزش توییتر ما را در وبلاگ مدیر هاب دنبال کنید!
یوتیوب
یوتیوب را هم می توان بهترین شبکه های اجتماعی در ایران و دنیا دانست. این وب گاه معروف ترین وب گاه بارگذاری و تماشای رایگان ویدئو است که در سال ۲۰۰۵ راه اندازی شده است.
در ایران هم این برنامه طرفداران مختص به خود را دارد که بیشتر کاربرانش برای اموزش به سراغ آن می روند. یوتیوب در بسیاری کشورها از جمله چین، پاکستان، مراکش، ترکیه،… و همچنین ایران به دلیل توزیع محتوا های نامناسب و مغایر قوانین کشور فیلتر شده است.
البته بعد از اعتراضات گسترده، یوتیوب قوانینی برای جلوگیری از انتشار محتوای مجرمانه و نقض قوانین کپی رایت وضع کرد اما چه کسی می تواند و یا بهتر است بگوییم چه کسی می خواهد جلوی کاربران کنجکاو و فعال را بگیرد؟
لاین
لاین (Line) اپلیکیشنی است که علاوه بر ارسال و دریافت پیام، امکان تماس تلفنی را هم در اختیار کاربران خود قرار داد. این ویژگی باعث شد تا در دوره ای که تماس صوتی وایبر در ایران با محدودیت مواجه شده بود، لاین به پیام رسانی محبوب تبدیل شود.
البته تماس صوتی لاین با تاخیر یکی دو ثانی های تاخیر همراه بود و امکان تماس تصویری هم وجود نداشت و این محدودیتها باعث شد تا به تدریج، اپلیکیشن هایی مثل تانگو، در بخش تماس های آنلاین، جای لاین را بگیرند؛ اما لاین با کارکرد چندگانه خود همچنان یک شبکه اجتماعی محبوب مشابه فیسبوک بود.
نوشتن مطالب و انتشار پست و عکس مثل فیسبوک باعث شد تا این اپ مورد توجه بسیاری از کاربران ایرانی قرار بگیرد. پشتیبانی از زبان فارسی و ارائه صفحات آموزشی زبان انگلیسی، سرگرمی و مسابقه به زبان فارسی هم بیانگر آن بود که سازندگان ژاپنی این شبکه، حساب ویژ های بر روی مخاطبان ایرانی خود باز کرده اند.
لاین هنوز هم برای حضور در بازار شلوغ کشورمان، برنامه هایی در سر دارد اما بعید است که حالا بتواند به یکی از محبوب ترین شبکه های اجتماعی در ایران تبدیل شود.
سایر شبکه ها و پیام رسان های پرطرفدار ایران
ایمو (imo)، تانگو (Tango) و اسکایپ (Skype) سایر گزینه های حاضر در لیست محبوب ترین شبکه های اجتماعی در ایران هستند.
ایمو و تانگو بیشتر محبوبیت خود را مدیون تماس تصویری هستند اما اکنون تانگو به خاطر قطعی های مکرر و کیفیت پایین تصویر، بسیاری از طرفداران خود را از دست داده است و اسکایپ و ایمو جای آن را پر کردند. قابلیت تماس تلفنی تصویری و ارائه ویدیو کنفرانس از راه دور با کیفیت مناسب باعث شد تا ایمو و اسکایپ مورد استقبال کاربران قرار بگیرد.
در میان هجوم اپلیکیشن های خارجی، چند شبکه اجتماعی ایرانی مثل فیسنما و کلوب هم در حال فعالیت هستند و سروش و بیسفون هم مهم ترین پیام رسان های ایرانی محسوب می شوند.
این شبکه ها و پیام رسان های داخلی مرتبا توسط رسانه های رسمی تبلیغ می شوند اما هنوز نتوانسته اند در میان کاربران به محبوبیتی دست پیدا کنند. شاید بتوان عدم اعتماد کاربران ایرانی به سازندگان برای حفظ اطلاعاتشان را از اصلی ترین دلایل محبوب نشدن این اپلیکیشن ها دانست.
بهتر است بدانید که این شبکه های اجتماعی علاوه بر بهبود بخشیدن به ارتباطات شخصی می توانند برای بازاریابی و ارتقای کسب و کارها مفید باشند، بازاریابی فیسبوک، بازاریابی توییتر و … می تواند شما را به جهانیان معرفی کند و برای شناخته شدن برند شما بسیار مفید هستند.