اینفلوئنسر مارکتینگ یکی از بهترین روش های بازاریابی این روزهاست و از این رو ما تصمیم گرفتیم شما را با آن آشنا کنیم.
شما به طور روزانه چقدر از محتوای دیجیتال استفاده می کنید؟ چقدر به این محتوا اعتماد و برای تصمیم گیری در مورد استفاده از محصول/خدمات یک برند به آن اتکا دارید؟
یک تحقیق از طرف توئیتر اعلام کرده است که ۵۶% از مردم آنلاین، فقط به توصیه های دوستان و خانواده های خود برای خرید یک محصول اعتماد دارند ولی ۴۹% از شرکت کنندگان، به محتوای منتشرشده از طرف اینفوئنسر ها هم اطمینان دارند.
اگر بتوانید با حدود نیمی از مخاطبان خود، از کانالی که به آن اعتماد دارند صحبت کنید، برند شما پله اول جلب اعتماد مشتری را با موفقیت بی سابقه ای طی کرده است.
با مدیر هاب همراه باشید.
اینفلوئنسر (Influencer) کیست ؟
منظور از اینفلوئنسر کسی است که طی مدتی طولانی و با انتشار محتوای مفید شخصیت آنلاین قابل قبولی را برای خود ساخته و پتانسیل تاثیرگذاری بر نظرات و رفتار مخاطبان را دارد.
محتوای منتشرشده از سوی او یک محوریت مشخص (سبک زندگی، آشپزی، مد، سفر، پزشکی و …) دارد و نظراتش در آن حوزه برای دنبالکنندگان قابل احترام و اطمینان است.
اینفلوئنسر مارکتینگ (Influencer Marketing) چیست؟
به فرآیند جلب اعتماد مخاطبان یک اینفلوئنسر و تبدیل ایشان به مشتری از طریق نظرات او، اینفلوئنسر مارکتینگ یا بازاریابی با افراد تاثیرگذار می گویند. در واقع در این فرآیند آن پیام برند شما از طریق یک منبع مورد اعتماد و مورد علاقه به مخاطبان ارائه می شود.
این مدل بازاریابی مدت زیادی نیست که در بین بازاریابان مطرح شده اما در همین مدت کم، نتایج شگرف آن سبب شده است که به یک بخش مهم در مجموعه فعالیت های بازاریابی دیجیتال تبدیل شود و در حال حاضر، بسیاری از برندهای ایرانی بخشی از بودجه بازاریابی شبکه های اجتماعی خود را به این مدل اختصاص داده اند.
تفاوت اینفلوئنسر مارکتینگ و بازاریابی دهان به دهان چیست؟
بعضی معتقدند اینفلوئنسر مارکتینگ و بازاریابی دهان به دهان (تأثیر گرفتن مردم از حرف افرادی که قبول دارند) یکسان است اما تفاوت عمده ای میان این دو روش بازاریابی وجود دارد.
اینفلوئنسر مارکتینگ یعنی استفاده از افراد شناخته شده برای تحت تأثیر قرار دادن طرفدارانشان. در حالی که بازاریابی دهان به دهان از طریق برقراری ارتباط واقعی میان افراد انجام می شود.
پس می توان اینگونه نتیجه گیری کرد که همه روش های اینفلوئنسر مارکتینگ شامل بازاریابی دهان به دهان است اما بازاریابی های دهان به دهان لزوما اینفلوئنسر مارکتینگ نیستند.
مقالات آموزش لینکدین را در قسمت مقالات وب سایت ببینید: ورود به مقالات آموزش لینکدین
آیا اینفلوئنسر مارکتینگ همان بازاریابی مبتنی بر طرفداران است؟
بازاریابی مبتنی بر طرفداران (Advocate marketing) نیز مشابه اینفلوئنسر مارکتینگ نیست. در بازاریابی مبتنی بر طرفداران از مشتری های وفادار برند درخواست می شود که تجربه خوب استفاده از برند را با دیگران به اشتراک بگذارند که معمولا از طریق نوشتن نظر در سایت، اپلیکیشن یا شبکه های اجتماعی انجام می شود.
درواقع هیچ پرداختی در این روش انجام نمی شود و تمرکز اصلی روی پیدا کردن مشتری های وفادار است. در حالی که در اینفلوئنسر مارکتینگ، افراد تأثیرگذار لزوما مشتری یک برند نیستند و در ازای پول یا محصولات رایگانی که دریافت می کنند برای برند تبلیغات انجام می دهند.
اجزای اصلی اینفلوئنسر مارکتینگ چیست؟
از آنجایی که ممکن است هر اینفلوئنسر روش های خودش را برای ارائه تبلیغات داشته باشد، پس یکسری موارد خاص حتما باید پیش از راه اندازی کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ رعایت شوند:
۱- پیدا کردن اینفلوئنسرهایی که در زمینه محصول یا خدمات شما فعالیت می کنند.
پیدا کردن این افراد می تواند با جستجوی ساده در اینترنت یا از طریق سایت های مخصوص این کار انجام شود
۲- ترتیب دادن کمپین بازاریابی از طریق اینفلوئنسر های پیدا شده
۳- ترتیب دادن دومین کمپین بازاریابی برای اینفلوئنسرها و با هدف آگاهسازی تعداد بیشتری از مشتری ها
۴- زیر نظر داشتن پارامتر ها برای رسیدن به میزان فروش دلخواه یا جذب تعداد فالوئرهای مورد نظر
هدف
افزایش اعتبار بازار، افزایش مکالمات پیرامون یک برند و افزایش میزان فروش محصول و خدمات از جمله اهداف مختلف یک بازاریاب برای استفاده از اینفلوئنسر مارکتینگ هستند. به همین دلیل ارزیابی این نوع بازاریابی از طریق اندازهگیری معیارهای متفاوت انجام می شود. اینفلوئنسر مارکتینگ مزایای زیادی برای برند شما دارد:
۱- قرار گرفتن در معرض دید عموم: اینفلوئنسرها قادرند از طریق کانال های شبکه اجتماعی خود تبلیغات برند را به میلیون ها مصرفکننده نشان دهند.
۲- محتوای اصیل: اینفلوئنسرها محتوا های اصیل و تأثیرگذاری را برای بازاریابی محتوای برند تولید می کنند.
۳- اعتماد مصرفکننده: اینفلوئنسرها رابطه عمیقی با طرفداران خود دارند و این افراد به عقاید اینفلوئنسر مورد نظر خود اعتقاد دارند.
تبلیغات موثر در اینستاگرام از طریق افراد تاثیرگذار
اگر قصد تبلیغ کسبوکار خود در اینستاگرام را دارید، مدیر هاب به شما کمک می کند از طریق افراد تاثیرگذار، تبلیغات موثرتری داشته باشید
مهم ترین نکته در انجام این مدل بازاریابی، مثل همه فعالیت های دیگر بازاریابی، شناخت مخاطب و ارتباط از کانال صحیح با وی است. در واقع فاز بازاریابی تاثیرگذار یافتن کسی است که بتواند سفیر خوبی برای برند شما باشد و مخاطبان او، مشتریان بالقوه شما باشند.
اینفلوئنسرمارکتینگ در ایران
اینفلوئنسرها را می توان از چند دیدگاه مختلف دستهبندی کرد. از دیدگاه هویتی می توان به ۳ دسته اشاره کرد:
تولیدکنندگان محتوای شبکه های اجتماعی
کسانی که شهرت اولیهای نداشتهاند و با انتشار محتوای مفید در طی زمان، مخاطبان زیادی به دست آورده اند. مثل مطهره حیدری، معلم زبان فرانسه که با انتشار محتوا از زندگی روزمره خود توجه مخاطبان زیادی را جلب کرده است.
افراد مشهور کانال های غیر دیجیتال
اگرچه مرز بین دسته اول و این دسته هر روز کمرنگ تر می شود، منظور از این دسته کسانی است که از طریق کانال های غیردیجیتال مثل تلویزیون، سینما، ورزش حرفه ای و سیاست و … مشهور شده اند. بهنوش بختیاری که در اینستاگرام حدود ۶ میلیون دنبالکننده دارد مثالی از این دسته محسوب می شود.
متخصصان حوزه های گوناگون
در هر حوزه ای، مدیران ارشد و رهبران فکری و افراد تاثیرگذاری وجود دارند که مخاطبان به علت تخصص ایشان و موفقیت های حرفه ای، او را دنبال می کنند. جادی، یکی از متخصصان حوزه IT است که در توئیتر حدود ۲۷ هزار دنبالکننده دارد.
البته مرز بین دو دسته اول روز به روز در حال کمرنگ شدن است. برای مثال، صدف کریمیان که در کودکی در تیزر تبلیغاتی داروگر ایفای نقش کرده بود، با فعالیت در شبکه های اجتماعی و به عنوان یکی از تولیدکنندگان محتوا، امروز دنبالکنندگان زیادی دارد.
مقالات آموزش یوتیوب را در قسمت مقالات وب سایت ببینید: ورود به مقالات آموزش یوتیوب
دسته بندی های مختلف
الف) براساس موضوع و حوزه تاثیرگذاری: بازی، سبک زندگی، مد، آشپزی، پزشکی، آرایش، عکاسی حرفه ای و …
ب) براساس کانال انتشار: اینستاگرام، تلگرام، توئیتر، آپارات، یوتیوب، بلاگ، لینکدین و …
پ) براساس دموگرافی مخاطبان: توزیع جنسیت مخاطبان، توزیع سنی مخاطبان، موقعیت جغرافیایی مخاطبان و …
ت) براساس حجم مخاطبان: اکثریت بازاریابان این دستهبندی را سهگانه در نظر می گیرند: کسانی که بالای ۱ میلیون دنبالکننده دارند، کسانی که بین ۲۰ هزار تا ۱ میلیون دنبالکننده دارند و کسانی که زیر ۲۰هزار دنبالکننده دارند.
حال که اینفلوئنسر موردنظر خود را انتخاب کرده اید به سراغ گام دوم می رویم و به ۶ راه مرسوم برای این مدل بازاریابی می پردازیم.
۶ راهکار استفاده از اینفلوئنسر مارکتینگ برای برند شما
هدیه دادن محصولات و خدمات
یکی از آسان ترین راه ها برای متقاعد کردن مخاطبان به استفاده از خدمات/محصولات شما، نشان دادن آن در دست اینفلوئنسر هایی است که دنبالشان می کنند.
کسانی که مخطبانشان ممکن است مشتریان شما باشند را پیدا کنید و خدمات/محصولات خود را به صورت رایگان به آن ها هدیه بدهید و بهانه ای به آن ها بدهید تا احساس خوبی که از برند شما دریافت کرده اند را با دیگران به اشتراک بگذارند.
نکته قابل توجه این است که محصولات/خدمات شما باید به حدی به مطالب دیگر اینفلوئنسر انتخابی شما مرتبط باشد که تا حد ممکن کاربران احساس مواجهه با یک تبلیغ را نداشته باشند.
برای مثال، اگر یک اینفلوئنسر که به علت مسافرت های پرماجرایش مورد توجه عموم است، با یک بلیط رایگان از برند شرکت مسافرتی شما، داستان یکی از سفرهایش را برای مخاطبان بگوید، بازاریابی شما موثرتر خواهد بود تا اینکه این بلیط رایگان را به کسی پیشنهاد دهید که مخاطبان او به علت آشپزی های جالبش او را دنبال می کنند.
یک نمونه موفق از ارسال محصولات به اینفلوئنسر ها، محصولات چوبی HANEEF بود که در یک بازه زمانی مشخص به دست تعداد زیادی از اینفلوئنسر های ایرانی که در حوزه سبک زندگی فعال هستند رسید و هرکدام از آن ها با دستخط خودشان عکسی به صفحه اینستاگرام اضافه کردند؛ عکس هایی که هم به لحاظ زیبایی بصری مخاطب آن ها را دوست داشت و هم موثرترین تبلیغ برای فروش محصولات چوبی تازه به بازار عرضه شده به حساب می آمدند.
پست های تبلیغاتی
در این راهکار شما از یک اینفلوئنسر می خواهید که به ازای دریافت مبلغ مشخصی، به زبان خودش محصولات/خدمات شما را به مخاطبان خود معرفی کند و کانال انتشار آن هم رسانه خود او باشد.
انگیزه و تخفیف
اگر می خواهید تلاش هایی که برای ارسال هدیه به اینفلوئنسر کرده اید و احیانا مبلغی که به او پرداخته اید راحت تر به افزایش نرخ بازگشت سرمایه بینجامد، بهترین راه این است که به طور اختصاصی برای مخاطبان او یک طرح انگیزشی قرار دهید.
راه حلی که بسیاری از برندهای دیجیتال انتخاب می کنند، امکان استفاده از محصولات/خدمات آن ها با استفاده از کد تخفیف اختصاصی یک اینفلوئنسر است. اگر قصد استفاده از این راهکار را دارید، می توانید به انگیزههایی خلاقتر هم فکر کنید.
معمولا اینفلوئنسر ها شناخت خوبی از مخاطبان خود دارند –حداقل شناختی بیشتر از صاحب برندی که مهمان صفحه آن هاست- و به همین دلیل بهتر است از نظرات آن ها هم برای طراحی یک مدل موفق کمک بگیرید.
طرح انگیزشی شما باید ارزشی واقعی به مخاطب معرفی کند تا انگیزه او برای استفاده از محصولات/خدمات را ایجاد کند و هرگز طرحی را مطرح نکنید که برند شما توانایی برآورده کردن آن را ندارد.
برگزاری مسابقه به داوری اینفلوئنسر ها
اگر بخواهید بین استراتژی بازاریابی شبکه های اجتماعی و اینفلوئنسر مارکتینگ خود، راه حل میانه ای بیابید و این دو فعالیت بازاریابی را با هم ادغام کنید، و اگر برای شما مهم است که مردم در مورد برندتان صحبت کنند و با آن در شبکه های اجتماعی درگیر شوند، راهکار چهارم برای شما مناسب خواهد بود. در این راهکار، می توانید مسابقه ای طراحی کنید تا مردم در شبکه های اجتماعی عکس، ویدئو، متن، هشتگ و … مربوط به برند شما را استفاده کنند و بعد داوری مسابقه را به اینفلوئنسر بسپارید.
محبوبیت آن ها در کنار تعیین جوایزی که برای مخاطبان دستهبندیشده –براساس اینفلوئنسر انتخابی شما و برندتان- جذاب باشد، می تواند به کمک برند شما بیاید. در بسیاری از این مسابقات، خود اینفلوئنسر هم برای جذابیت جایزه ها وارد جریان مسابقه می شوند، این اتفاق حتی می تواند به دعوت برند شما انجام شود تا هیجان شرکت در مسابقه برای مخاطبان بیشتر شود.
حضور جمعی از اینفلوئنسر ها یا مسابقه حضوری
کسبوکارهایی مثل رستورانها، کافه ها و … و بسیاری از برندها، از حضور اینفلوئنسر ها در یک رویداد، مسابقه و یا یک دورهمی کوچک بهرهمند می شوند. افتتاحیه کافه زهیر و مسابقه آشپزی واسابی از جمله نمونه های پر سر و صدای این راهکار هستند.
در مسابقه واسابی، تعدادی از اینفلوئنسر های اینستاگرامی برای پختن سوشی دعوت شدند، دو به دو مسابقه دادند و مردم برای رای دادن می توانستند در این رستوران حاضر شوند. اگر کسبوکار شما از رویدادهای حضوری در استراتژی بازاریابی استفاده می کند، می توانید با دعوت اینفلوئنسر و پوشش حواشی رویداد در کانال های آن ها به برندتان کمک کنید.
ادغام با بازاریابی محتوایی
اگر یکی از اینفلوئنسر ها در زمینه آموزش موضوعی فعال است که محصولات/خدمات شما می توانند نقشی در آن داشته باشند می توانید بخشی از استراتژی بازاریابی محتوایی خود را بر پایه آموزش های او بنا کنید.
فرض کنید برند شما در زمینه تولید مواد خوراکی فعالیت دارد و اینفلوئنسری در زمینه آشپزی فعالیت می کند. می توانید با صرف بودجه بازاریابی، از او بخواهید در جریان آموزش غذاها، از محصولات خوراکی برند شما استفاده کنید. یکی از بهترین نمونه های این راهکار توسط برند روزانه انجام شد.
۴ نکته تکمیلی در اینفلوئنسر مارکتینگ
قدرت نفوذ اینفلوئنسر ها بر نظر مردم
در حال حاضر، اینستاگرام کانال اصلی اینفلوئنسر مارکتینگ یا بازاریابی با افراد تاثیرگذار در ایران است و برندها هنوز به شبکه های اجتماعی دیگر راغب نشده اند.
اگر محصولی تخصصی دارید، از قدرت توئیتر غافل نشوید. اینفلوئنسر های ایرانی در توئیتر اکثرا از مدل سوم هستند:
متخصصان و رهبران فکری حوزه های دیجیتال.
می توانید از قدرت نفوذ آن ها بر نظر مردم برای محصولات/خدمات خود استفاده کنید. البته در اکثریت مواقع، این اینفلوئنسر ها به ازای کیفیت محصول و نقش مفید آن در حوزه تخصصی خود اعلام نظر می کنند و پیشنهاد اختصاص مبلغ برای تبلیغ، حداقل هنوز در ایران، پیشنهاد مرسومی نیست.
از اینفلوئنسر های محلی غافل نشوید!
اگر محصولات/خدمات شما مربوط به شهر یا منطقه خاصی هستند، حتما موقعیت جغرافیایی مخاطبان را در نظر داشته باشید. اگر اپلیکیشن درخواست خودروی آنلاین برای شهر خاصی منتشر کرده اید، اینفلوئنسر های ساکن تهران، سفیران خوبی برای این مرحله از بازاریابی شما نخواهند بود.
مراقب نظرات منفی اینفلوئنسر ها باشید
همانقدر که رضایت اینفلوئنسر ها در جریان فعالیت های بازاریابی به کمک برند شما می آید، نارضایتی و اعلام نظرات منفی در مورد محصولات/خدمات شما می تواند برای برندتان دردسر ایجاد کند.
مسئول شبکه های اجتماعی شما باید همواره اتفاقاتی از این دست را زیر نظر داشته باشد و در صورت انتشار مطالب منفی در مورد برندتان، به تیم بازاریابی اطلاع دهد تا فکری برای آن بکنید.
کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ خود را آنالیز کنید
مثل همه فعالیت های دیگر بازاریابی از ارزش داده ها و آنالیز و بهبود کمپین خود بهرهمند شوید. هیچ فعالیتی در بازاریابی دیجیتال نباید بدون بررسی شاخص های موفقیت و بهینهسازی در طی زمان انجام شود.
این مدل بازاریابی هم از این قاعده مستثنا نیست. در شروع شاخص ها را تعریف کنید و در هر مرحله از همکاری اینفلوئنسر ها آمار و ارقام را به دقت دنبال کنید و تغییرات لازم برای نتیجه بهتر را انجام دهید.
بازاریابی شبکه های اجتماعی، اصلا کار سختی نیست، اگر در مدیر هاب ثبت نام کنید!