قبل از راه اندازی کسب و کار اینترنتی نکاتی وجود دارد که با رعایت و توجه به آن ها می توانید موفقیت خود را تضمینی کتید.
این مقاله برای افرادی تولید شده که می خواهند از اولین قدم ها کسب و کار خود را آغاز کنند. ما در اینجا کسب و کار اینترنتی را صرفا به عنوان یک وب سایت در نظر نگرفته ایم. با مدیر هاب همراه شوید!
بهتر است به یادتان بیاوریم که شما می توانید به راحتی و بدون دانش خاص، پست های خود را در شبکه های اجتماعی تنظیم و زمانبندی کنید تا بدون نیاز به آنلاین شدن شما، آن ها در صفحات شما منتشر شوند. پس برای مدیریت و زمانبندی ارسال پست در شبکه های اجتماعی، کافیست در پلتفرم مدیر هاب ثبت نام کنید!
نکاتی که قبل از قبل از راه اندازی کسب و کار اینترنتی باید به آن توجه کنید!
۱) شناخت ویژگی های خودتان از مهم ترین کارها قبل از راه اندازی کسب و کار اینترنتی
اگر هنوز در اول مسیر هستید و می خواهید یک کسب و کار آنلاین داشته باشید، باید در اولین قدم با خودتان آشنا شوید. یک کاغذ و قلم در دست بگیرید و هرچیزی که می دانید در آن تخصص دارید را بنویسید.
همه شاید همین اولین قدم را جدی نگیرند و بگویند که چیز خاصی نمی دانند، اما یادتان نرود که شما (حداقل) یک چیزی را می دانید که یک شخص دیگر آن را ندانسته و به آن نیاز دارد. فرمول ابتدایی هر کسب و کاری به این شکل است. یعنی شما از چیزی که در آن وارد هستید، می خواهید خدماتی را به افرادی که آن تخصص را ندارند، ارائه کنید. و در قبال آن هزینه ای دریافت کنید. کسب و کارهای اینترنتی و آنلاین هم به همین شکل عمل می کنند.
شما یک چیز می دانید و شخص دیگر -آن جیز را- نمی داند. به چند روش می توان از همین روش ساده در بستر اینترنت کسب درآمد کرد. ابتدایی ترین راه این است که در شبکه های اجتماعی وارد شوید. فرض می کنیم شما توانایی طراحی کارت ویزیت را دارید. برای اینکه متوجه شوید اصلا برای این تخصص شما بازاری وجود دارد، می توانید بسیار ساده با یک صفحه اینستاگرام، و دنبال کردن افرادی که در این حوزه فعالیت می کنند، می توانید خود را معرفی کنید و سپس مشتری جذب کنید. همین یک خط شامل فرآیند های بازاریابی شبکه های اجتماعی است اما در این مقاله به صورت کلی موارد را مطرح می کنیم.
شما می توانید جدا از شبکه های اجتماعی، تخصص خود را به کارفرمایان کسب و کارهای دیگر معرفی کنید. در این روش شما یک فریلنسر می شوید و باید در سایت های فریلنسری فعالیت کنید.
۲) هدف گذاری
در پایان پاراگراف قبل به برنامه هدفمند رسیدیم. شما حال که تخصص های خودتان را پیدا کردید، سپس باید هدف های خود را پیدا یا بهبیان بهتر، هدف های خود را مشخص کنید. شما در نظر خود، نهایت آن کسب و کار در نظر بگیرید. یعنی اگر می خواهید یک وب سایت آموزش خیاطی راه اندازی کنید، مراحل رشد خود را تا بالا ترین سطح ها پیشبینی کنید.
یعنی بگویید که در ابتدا با آموزش و فروش محصولات آموزشی کسب درآمد می کنم، سپس تولیدات خودم را آماده و در سایت برای فروش قرار می دهم، با درآمد های بدست آمده، کسانی را استخدام می کنم تا کار کنند، چند سال بعد، یک تولیدی لباس را راه اندازی می کنم، سپس از طریق سایت که با محتوا آموزشی مطرح شده، برندسازی انجام می دهم و به همه ایران محصولم را معرفی می کنم. سفارش ها که بیشتر شد، سایت را دو زبانه و از خارج از کشور سفارش می گیرم و… تا در نهایت یک نوع خاص پوشاک، در دنیا صاحب سبک و برند شوم.
شاید کمی رویا پردازانه به نظر بیاید اما باور کنید، روش و چارچوب آن به همین شکل است که مطرح شد. یعنی شما برای هر پله باید هدف بگذارید و سپس پله به پله به بالا بروید و به این باور داشته باشید که هیچ چیز غیر ممکن نیست. تلاش کنید، پشتکار داشته باشد و نا امید نشوید. بسیاری از روان شناسان و مربی های کسب و کار و موفقیت بر این باور دارند که شما باید ابتدا هدف های خود را متصور شوید، یعنی بدانید و مجسم کنید که به چه می خواهید برسید.
هدف گذاری نقطه A و B
برای هدف گذاری مرحله به مرحله خیلی ساده می توانید نقطه A و B برای کسب و کار خود تعریف کنید. نقطه A جایگاهی است که شما هم اکنون آنجا هستید. و نقطه B جایگاه ایدهآلی است که قصد دارید به آن برسید. می توانید بر روی کاغذ A و B را کشیده و آن ها را با یک خط به هم متصل کنید.
سپس در طول این خط بیایید و نقاطی را بکشید. برای مثال ۵ نقطه با فاصله مشخص از هم بین نقطه A تا نقطه B. سپس برای این ۵ نقطه عنوان در نظر بگیرید. درست مشابه پاراگراف قبل، برای مثال اولین نقطه شما می تواند مربوط به راه اندازی سایت یا فروشگاه اینترنتی باشد.
نقطه بعد تولید محتوا و نقاط بعدی هم عنوان هایی مثل برنامه ریزی برای انتشار محتوا، اضافه کردن محصول، بازاریابی و… می تواند باشد. مهم این است که هدف بزرگ شما تبدیل به هدف های کوچک کوچک شود!
۳) شناخت و آنالیز بازار قبل از راه اندازی کسب و کار اینترنتی
آنالیز کردن به صورت کلی کاری تخصصی است و باید با ابزار های آن به صورت کامل آشنایی داشته باشید، تا نتیجه درست بگیرید، اما این مرحله یک بررسی آماری حرفه ای نیست. در اصل در این مرحله شما تنها باید بدانید طرحی که برای کسب و کار اینترنتی ریخته اید چه جایگاهی در وب فارسی دارد. وب فارسی هم منظور تنها سایت های فارسی زبانی هستند که در این موضوع خاص فعالیت می کنند.
اولین قدم برای شناخت بازاری که می خواهید وارد آن شوید، گوگل است. کافیست کلمات کلیدی کسب و کار خود که برای یک سایت خیاطی می تواند «آموزش خیاطی» باشد را در گوگل جستجو کنید تا با سایت هایی که تاکنون در مورد این موضوع مطلب نوشته اند، روبرو شوید.
نوشتن مقاله درباره موضوع کاری شما، دلیلی بر وجود رقیب نیست. باید ببینید آیا در آن موضوع فعالیت دارد یا نه. امکان دارد با سایت های پرتال سرگرمی مواجه شوید که از همه موضوعات در سایت خود مطلبی منتشر کرده اند. یک کسب و کار اینترنتی و آنلاین صرفا بر بستر یک وب سایت نیست و شما می توانید بازار اپلیکیشن های موبایل را هم بررسی کنید. بعد از پیدا کردن سایت ها باید متوجه شوید که آیا به صورت جدی فعالیت می کنند یا خیر.
جدا از جدی بودن رقبا در این روش ساده، می توانید میزان تقاضا را هم بررسی کنید. یعنی در موضوعی سایتی وجود دارد که رتبه زیر هزار ایران دارد، یعنی تقاضا مردم و اشتیاق به دنبال کردن آن وجود دارد اما اگر در یک موضوع برای مثال بهترین سایتی که مشاهده کردید رتبه ای برای مثال ۲۰ هزار ایران داشت، می توان فهمید که میزان تقاضا برای آن موضوع زیاد نیست.
۴) بالا بردن دانش و مهارت های فردی
حال که تخصص خود را پیدا، هدف های خود را مشخص و رقیب های خود را شناختید، باید یک مرحله به عقب برگردید. همان موقع که تخصص خود را پیدا می کردید، باید به این مورد هم توجه کنید، که آیا واقعا بر روی آن موضوع تسلط دارید یا به شکل غیرحرفه ای آن می شناسید.
شاید یکی از دلایلی که سایر سایت ها موفق نبوده اند در موضوع موردنظر شما فعالیت کنند، این باشد که به صورت کامل آن را بلد نبوده و به آن تسلط نداشته اند. در این مرحله از نکات راه اندازی کسب و کار آنلاین باید دانش و مهارتی که دارید را در یک سطح حرفه ای تر فرا بگیرید. شرکت در دوره های آموزشی تخصص خود و همچنین مطالعه و خواندن کتاب و مقاله می تواند سطح دانش و مهارت شما را بالا ببرد. شما وقتی بر یک موضوع تسط پیدا کردید، می توانید در مورد نظر داده، آموزش و یا خدماتی را ارائه دهید.
۵) کسب اطلاعات در مورد پیشنیازها
جدا از کسب دانش در مورد تخصص موردنظر که در پاراگراف قبل مطرح شد، شما نیاز به کسب اطلاعات در مورد یک سری پیشنیازها هم هستید. برای شروع و راه اندازی کسب و کار اینترنتی باید اطلاعاتی در مورد پیش نیاز های آن مثل هاست، سرور، دامنه، پنل های مدیریت سرور، سیستمهای مدیریت محتوا (CMS مثل وردپرس) و… داشته باشید. این موارد برای شروع کسب و کار الزامی هستند و اگر خودتان می خواهید وارد مسیر کسب و کار و کارآفرینی باشید، باید آن ها را یاد بگیرید. یادگیری این موارد اصلا کار دشواری نیست و خوشبخاته در وب فارسی بسیاری مقاله و ویدیو های آموزشی رایگان در مورد آن ها منتشر شده که می توانید در کمتر از یک روز به همه آن ها دسترسی داشته باشید.
۶) برنامه ریزی کسب و کار
وقتی همه مراحل را پشت سر گذاشتید، قبل از استارت نهایی باید یک برنامه ریزی برای کسب و کار اینترنتی و آنلاین خود داشته باشید. این مورد تقریبا مشابه استراتژی دیجیتال بوده با این تفاوت که در مقیاس کوچکتری باید انجام شود. برنامه ریزی کاملا با هدف گذاری فرق می کند. در برنامه زیری شما باید لیست کارهای روزانه، هفتگی و همچنین مقالات و یا فعالیت هایی که باید انجام دهید را مشخص کنید.
برنامه ریزی کسب و کار بسیار مهم است و حتی اگر طرح، ایده و دانش کامل هم داشته اما برنامه ریزی درست نکنید، به هیچوجه نمی توانید بازده مناسب را بگیرید. برنامه ریزی برای کسب و کار اینترنتی هم درست مثل هدف گذاری مرحله به مرحله باید در بازه های زمانی کوتاهمدت انجام شود. این برنامه ریزی است که نمودار رشد شما در کسب و کار را مشخص می کند. هر چه برنامه فشردهتری داشته باشید، رشد سریعتر خواهید داشت. برای اطلاعات بیشتر در خصوص برنامه ریزی و نکات مربوط به آن، مقالات تگ آموزشی نکته کسب و کار را دنبال کنید.
۷) اجرا و توسعه
اجرا و راه اندازی شاید یکی از مهم ترین بخش های یک کسب و کار اینترنتی باشد. بارها حتی در وب فارسی هم ثابت شده که داشتن یک طرح و ایده کسب و کار خاص برای موفقیت کافی نیست، بلکه باید آن را به خوبی پیاده کنید. ایده های تکراری تاکنون بارها به بهترین شکل توسط افراد بهکار گرفتهشده اند و بهخوبی توانسته اند از پس آن بربیاییند. پس اصلا به خاطر یک طرح و ایده خاص، خود را بالاتر از سایر کسب و کارها ندانید، نوع پیاده سازی و اجرا ایده مهم است.
بعد از اجرا اولیه، توسعه کسب و کار هم بسیار مهم است. در این قسمت طبق مرحله قبل، باید برنامهریزی داشته باشید که بدانید در چه بازه زمانی چه کاری را انجام دهید. اگر کسب و کار اینترنتی خود را شروع کنید، اما مدام در یک سطح باقی بمانید، اگر سقوط نکنید، هیچ پیشرفتی هم نخواهید کرد. وقتی خدماتی را ارائه می دهید، منتظر بازخورد نباشد، از کاربران و مشتریان خود نظر بخواهید تا نقص هایتان مشخص شود. سپس آن ها را رفع کرده و دوباره پیادهسازی کنید. این یک مرحله ساده از توسعه بود. توسعه می تواند از برطرف کردن عیب ها شروع و تا اضافه کردن خدمات و سرویس های جدید، ادامه داشته باشد.
از دست ندهید:
آموزش پینترست
آموزش ردیت
تحلیل و آنالیز شبکه های اجتماعی
مدیر هاب این امکان را برای شما فراهم می کند که به تحلیل و آنالیز شبکه های اجتماعی بپردازید و نقاط ضصف و قدرت خود را شناسایی کنید. شما با ثبت نام در مدیر هاب، به راحتی می توانید همزمان و یکجا روی شبکه های اجتماعی و اکانت های خود مدیریت دقیق داشته باشید.
همین حالا ثبت نام کنید و هفت روز استفاده رایگان هدیه بگیرید!