برای ساخت تقویم محتوا خیلی از جوانب را باید بررسی کنیم که همه اینها در استراتژی محتوا انجام میشود و سپس با توجه به دادههای بدست آمده و اهداف موردنظر تقویم محتوا را میسازیم. اگر بخواهید فقط تقویم محتوا داشته باشید، ناگزیرید بعضی از آن مراحل را هم انجام دهید تا به اهداف بازاریابی خود برسید، که در ادامه بررسی خواهیم کرد.
خب حالا بهتر است بدون هیچ حرف دیگری برویم سراغ اصل ماجرا، یعنی نحوه ساخت تقویم محتوا.
بهتر است حین خواندن یک قلم و کاغذ هم دم دستتان داشته باشید که موارد ضروری را یادداشت کنید. با مدیر هاب همراه باشید تا این نکات را زیر و رو کنیم.
مراحل ساخت یک تقویم محتوا موفق
هدف اصلی
خب در نگاه نخست، هدفِ اصلی همه ما از نوشتن یک چیز است؛ ما پستهای وبلاگی مینویسیم و در شبکههای اجتماعی فعالیت میکنیم تا تجارت خودمان را رشد دهیم. ما باور داریم محتوا قدرتمند است. میتواند کسب و کار ما را متحول کند. و در نهایت باعث فروش بیشتر میشود. اما در اینجا کلی گویی به کارمان نخواهد آمد.
محتوا تا زمانی که اهداف تجاریِ مشخصی را دنبال نکند، به خودیِ خود قدرت جادویی ندارد. امکان دارد بازدید زیادی برایتان بیاورد، برای مردم آموزنده باشد؛ ولی هنوز فقط محتواست، نه چیزی بیشتر!
توجه کنید که:
فرض کنید در شرکتی کار میکنید که مدیر عاملش هنوز نمیداند محتوا پادشاه است! شما برای او داستان موفقیت دیوانهوار مارکوس شریدان با بازاریابی محتوا را تعریف کردهاید. ولی او همچنان قانع نشده که محتوا به سود کسب و کارتان است. و باید وبلاگ شرکت را راهاندازی کنید.
احتمالاً او انتظار دارد بداند بعد از صرف بودجه برای تولید محتوا، چه چیزی عاید شرکت خواهد شد؟ که البته کاملاً هم حق دارد. در دنیای کسب و کار هر حرکتی که انجام میدهیم، باید به اهداف مشخصی دست پیدا کرد. همچنین باید در گذشت زمان نرخ بازگشت سرمایه معقولی داشته باشد.
حتی اگر شما مدیرعامل سختگیری ندارید، دو مورد فوق را در نظر بگیرید. تعیین کنید در مقابل آنچه هزینه میکنید و برایش زمان میگذارید، چه چیزی دریافت خواهید کرد. در غیر این صورت به ضرر شرکت خواهد بود.
یک لیست بلند بالا از ایده ها بسازید
حالا ما به یک لیست نیاز داریم از موضوعاتی که باید در آینده منتشر کنیم. برای تهیه این لیست هر ایدهای به ذهنتان میرسد را یادداشت کنید. یا بگذارید بهتر بگویم: تمام موضوعاتی که فکر میکنید میتواند برای مخاطبانتان جذاب و مفید باشد را.
بهترین موضوعات برای وبلاگ نویسی و پست شبکههای اجتماعی، مطالبی هستند که برای مخاطبان نوشته میشوند. برای همین هم است که در بازاریابی محتوا هیچ چیز مهمتر از شناخت مخاطب نیست.
یکی از راههای شناخت مخاطب، تعریف آن است! یعنی در میان انبوه کاربرانی که از اینترنت استفاده میکنند، فقط آن دسته از افراد را هدف قرار دهید که ویژگیهای مد نظر شما را دارند. استراتژیستهای محتوا این کار در قالب طراحی پرسونای مشتری انجام میدهند.
هنگامی که شما متوجه شدید مخاطبانتان چه کسانی هستند، به چه چیزهایی نیاز دارند و به دنبال چه چیزی میگردند؛ پس حتماٌ میتوانید برایشان محتواهای جذابی بنویسید.
هسته محتوا را از عمق وجودتان درک کنید!
بسیار خب ما تا به اینجای کار برای ساخت تقویم محتوا، ابتدا اهداف بازاریابی اینترنتی محتوایی خود را مشخص کردیم. و سپس یک لیست از موضوعات پستها تهیه کردیم. الان وقتش رسیده که با توجه به اهدافمان، لیست موجود را از فیلتر بگذرانیم. به این ترتیب موضوعات که ما را زودتر به خواستههایمان میرسانند، اولویت بیشتری میگیرند. و موضوعاتی که برایمان سودآوری کمتری دارند، میمانند برای آینده.
در واقع ما قصد داریم تمرکزمان را روی آنچه اهمیت و سودآوری دارد معطوف کنیم. این کار با درک هسته محتوا اتفاق میافتد.
هسته محتوا تقاطع بین هدف تجاری شما و علاقه مخاطب است. آن چیزی است که مشتریان اهمیت میدهند و آنچه که شما باید در مقابل به آنها ارائه بدهید.
قیف بازاریابی را فراموش نکنید
بازاریابی محتوا، هنر تبدیل است. تبدیل خوانندگان به خریدار. این فرایند گام به گام و به آرامی اتفاق میافتد. شما باید در هر مرحله، با یک پیام مناسب در زمان مناسب، کاربران بالقوه سایت یا شبکههای اجتماعی خود را به خرید تشویق کنید. با کمک قیف بازاریابی محتوا میتوانید این کار را سادهتر انجام دهید.
قیف بازاریابی محتوا مفهومی است که نشان میدهد کاربران پس از آشنایی با یک برند تا خرید محصول از آن برند، چه مراحلی را طی میکنند.
در هر مرحله از قیف ما انواع خاصی از محتوا را نیاز داریم. هنگامی که تقویم محتوای خود را تهیه میکنید؛ باید از تمام سطوح قیف محتوا بنویسید تا فرایند تبدیل کاربران به خوبی انجام شود.
برای هر کسی از اعضای تیم تولید محتوا، یک وظیفه مشخص در نظر بگیرید!
ما تا به اینجا تمام پیش نیازهای ساخت تقویم محتوا را با موفقیت ایجاد کردیم. تنها کاری که الان باید انجام دهیم تقسیم وظایف بین اعضای تیم محتواست.
اول از همه بررسی کنید با منابع انسانی فعلی میتوانید استراتژی بازاریابی آنلاین محتوایی خود را پیاده کنید یا نه. اگر کمبود منابع موجود روند دستیابی به اهداف را کُند میکند، نسبت به استخدام افراد جدید اقدام کنید.
نکته مهم در اینجا این است که دقیقاً بدانید به چه افرادی نیاز دارید. با منابع مالی موجود میتوانید چند نفر را به تیمتان اضافه کنید. آیا توانایی مدیریت آنها را دارید؟
ابزار ساخت تقویم محتوا را مشخص کنید!
اگر موافق باشید باهم ابزارهای مختلف ساخت تقویم محتوا را مورد بررسی قرار دهیم. من سعی میکنم کاربردها و ویژگیهای تمام این ابزارها را کامل معرفی کنم تا راحتتر بتوانید ابزار مناسب خود را پیدا کنید.
اما جدا از اینکه از کدام ابزار استفاده خواهید کرد، پیشنهاد میکنم حتماً یک نمونه از تقویم محتوایی خود را روی دیوار شرکت بچسبانید یا روی تخته وایت بُرد بنویسید تا همیشه جلوی چشم اعضای تیمتان باشد.
مدیر هاب برای استراتژی تقویم محتوا در شبکه های اجتماعی راهکارهای جالبی دارد که تا نبینید متوجه عمق مطلب نمی شوید! پس همین حالا ثبت نام کنید و ۷ روز استفاده رایگان هدیه بگیرید!
اطلاعاتی که می خواهید را در تقویم محتوا مشخص کنید!
در آخرین مرحله تنها کافی است برنامهریزی محتواییتان را وارد تقویم محتوا کنید. دستِ شما در نحوه چینش این اطلاعات کاملاً باز است، فقط من در ادامه به چند مورد مهم اشاره میکنم. میتوانید بسته به آنچه در ذهنتان دارید چند فیلد را کم یا زیاد کنید.
-
عنوان پستها
در تقویم محتوایی خود، لیستی از پستهای قدیمی خود را برای بهروز کردن وارد کنید. آپدیت کردن پستهای وبلاگی باعث میشود ترافیک بیشتری جذب کنید. همچنین بازنشر مجدد محتوا در شبکههای اجتماعی هم به دیده شدن بیشتر شما کمک خواهد کرد.
-
توضیحات
این قسمت را اختصاص دهید به یک چک لیست از مواردی که باید در هنگام تهیه پست رعایت کنید. هر ایدهای که به ذهنتان میرسد را بنویسید. ذهن جای مناسبی برای نگهداری آنها نیست. بعدها امکان دارد فراموش کنید قرار بود چه نکاتی را در این پست رعایت کنید.
-
زمان انتشار
این زمان را طبق پیک ترافیک هر کانال در نظر بگیرید. برای مثال کارمندان عادت دارند در پایان روز کاری، لینکدین خود را چک کنند. یا افراد بعد از بیدار شدن از خواب، و قبل از خواب معمولاٌ اینستاگرام را چک میکنند. خوانندگان وبلاگ در روزهای جمعه و تعطیل، کمتر به موضوعات آموزشی علاقه نشان میدهند. شما باید ابتدا بهترین زمان پست گذاری در شبکههای اجتماعی و وبلاگ را بشناسید، سپس طبق آن برای انتشار پستهای خود برنامهریزی کنید. برای ارسال پست خودکار اینستاگرام و دیگر شبکه های اجتماعی ابزارهای مدیر هاب بیشترین بازده را به شما می دهند!
-
چه کسی باید انجام دهد
اگر خودتان به تنهایی تمام کارهای مربوط به محتوای وبلاگ و شبکههای اجتماعی را انجام میدهید، این فیلد را فاکتور بگیرید. ولی خب در صورتی که یک تیم محتوا دارید حتماً تعیین کنید چه کسی باید کدام موضوع را بنویسد.
-
کانال انتشار
یک فیلد جداگانه را اختصاص دهید به کانال انتشار پست. حتی گاهی امکان دارد در شرایطی که تقویم محتوایی بسیار شلوغ است، نیاز باشد برای هر کانال یک تقویم تعریف کنید. مثلاً یک تقویم برای پستهای وبلاگ، و یک تقویم دیگر برای پستهای شبکههای اجتماعی. سعی کنید با ساخت چندین تقویم برای کانالهای مختلف، و یا با استفاده دستهبندی کردن کانالها؛ تقویتان را منظم و قابل فهم بسازید.
-
نوع محتوا
افراد در کانالهای مختلف، به یک شکل رفتار نمیکنند. کاربران وبلاگ از خواندن متنهای طولانی جذاب اذیت نمیشوند. در مقابل اینستاگرامیها چرخیدن را ترجیح میدهند. نگاهِ سرسری انداختن به تصاویر و ویدیوها، تا زمانی که چیزی توجهشان را جلب کند. آنها معمولاً متنهای طولانی را نادیده میگیرند. با این حساب نمیتوان یک پست درست کرد و آن را در همه جا کپی پیست کرد. حرف میتواند همان حرف باشد، اما نوع ارائه آن باید مناسب با کانال باشد. در تقویم محتوا برای هر چیزی که قرار است بسازید، این نکته را در نظر داشته باشید. دقیقاً مشخص کنید چه نوع پستی را در کجا منتشر خواهید کرد.
-
دسته بندی
از دید کاربران اینکه پشت سر هم ۵ پست از نمونه کارهای خود در اینستاگرامتان منتشر کنید، خسته کننده به نظر میرسد. موضوعات مختلف باید متناسب با یکدیگر منتشر شوند. این تناسب بر اساس سودمندی، و همچنین علاقه کاربرانتان اولویتبندی میشوند.
-
هدف پست
برای هر پست جدیدی که قرار است بگذارید، اهدافی دست یافتنی اختصاص دهید. و آنها را حتماً در تقویم محتوای خود بنویسید. بدون وارد کردن اهداف، ما احتمالاً منتظر هستیم هر پستی که میگذاریم، سایت و پیج ما را با یک تحویل شگرف مواجه کند. که متاسفانه هرگز هم چنین نمیشود. اهداف باید به قدمهای کوچکتری تقسیم شوند تا دست یافتنی باشند.
-
وضعیت محتوا
این فیلد را درست کنید تا بعد از انتشار مطلب بتوانید عملکردتان را مورد بررسی قرار دهید. در اینجا اطلاعاتی از تجربه ساخت و انتشار پست بنویسید. بازخورد کاربران را وارد کنید و آن را با اهدافی که تعیین کرده بودید مقایسه کنید.
مدیر هاب برای مدیریت همزمان چند اکانت اینستاگرام ، فیسبوک ، یوتیوب و …
با مدیر هاب میتوانید همزمان شبکه های اجتماعی خود را مثل فیس بوک، اینستاگرام، توییتر، پینترست، تلگرام، ردیت، وی کی، یوتیوب، تامبلر و لینکدین را مدیریت کنید. با زمانبندی پست ها، دیگر نیازی به آنلاین شدن شما در شبکه های اجتماعی نبوده و در هر زمان که محتواهای موردنظر خود را در تقویم محتوایی مشخص کرده باشید، داده ها اتوماتیک وار منتشر می شود. این ویژگی ها برای هر ادمین پیج اینستاگرام مفید است و منجر به کسب درآمد بیشتر می شود.