برای درک بهتر اهمیت بازاریابی کاربردی در شبکه های اجتماعی چند نفر را می‌شناسید که هیچ شبکه اجتماعی نداشته باشند؟ حتی اگر با فضای مجازی خصومت شخصی هم داشته باشند، بالاخره از یکی از شبکه‌های اجتماعی مثل اینستاگرام و یا پیامرسانی مثل تلگرام استفاده می‌کنند.

وقتی هر کس حداقل در یک رسانه حضور فعال دارد و روز به روز استفاده از این شبکه‌ها بیشتر می‌شود، چرا از این ظرفیت برای بازاریابی کسب و کار خود استفاده نکنید؟

بله، از رسانه‌های اجتماعی می‌توانید برای برای رشد بیشتر کسب و کارتان استفاده کنید؛ این یعنی بازاریابی شبکه‌های اجتماعی!

کسب و کارها در ابتدا از این پلتفرم‌ها برای به اشتراک گذاشتن محتوا استفاده می‌کردند تا بتوانند از این طریق ترافیک سایت خود را بیشتر کنند و امیدوار باشند که فروششان هم بیشتر می‌شود.

اما رسانه‌های اجتماعی ظرفیتشان خیلی بالاتر از این حرف‌هاست. در این فصل راجع به بازاریابی با این شبکه‌های مجازی که همه افراد را معتاد به خود کرده است صحبت می‌کنیم. با مدیر هاب همراه باشید!

بازاریابی کاربردی در شبکه های اجتماعی به چه صورت است؟

قبل از هر چیز باید بازاریابی شبکه‌های اجتماعی Social Media Marketing (SMM)  را تعریف کنیم. وقتی از شبکه‌های اجتماعی برای رسیدن به بازاریابی و فروش خود استفاده می‌کنید، در واقع بازاریابی شبکه‌های اجتماعی انجام داده‌اید؛ منظورمان این نیست که مثلاً در اینستاگرام صفحه فروش راه بیندازید و محصولاتتان را بفروشید؛ البته این کار را هم می‌شود کرد ولی بهتر است ظریف‌تر و حرفه‌ای تر عمل کنید.

پایگاه اصلی مشتریان شما سایت است و این شبکه‌ها قرار است با نزدیک کردن شما به کاربران، به رشد سایت، برندسازی، افزایش فروش و حتی افزایش ترافیک وب‌سایت کمک کنند.

در‌واقع پیج‌ شما در شبکه‌های اجتماعی مثل مغازه‌ای است که برای اجارۀ آن هیچ هزینه‌ای پرداخت نمی‌کنید اما می‌توانید به تعدادی زیادی از مشتریان دسترسی داشته باشید. فعالیت در شبکه‌های اجتماعی (از جمله اینستاگرام، لینکدین، توئیتر و فیسبوک) دایره کاربران شما را بزرگتر می‌کند و تاثیرات بلندمدتی در برندسازی و تبلیغات دارد.

برای مثال بسیاری از برندهای کوچک و بزرگ با همکاری اینفلوئنسرهای اینستاگرام (افراد تاثیرگذار اینستاگرام) محصولاتشان را در ذهن مردم جا می‌اندازد و آن‌ها به خرید تشویق می‌کنند.

چرا کسب و کارم باید در شبکه‌های اجتماعی باشد؟

می‌دانید که سوشال مدیا بیشترین روند رشد را در تاریخ داشته است؟ حتی از روند رشد استفاده از اینترنت هم بیشتر! خیلی‌ها بیشتر زمان خود را در این شبکه‌ها می‌گذرانند، وارد شدنشان به اپلیکیشن با خودشان است و خارج شدنشان با خدا!

خود شما چند ساعت از زمان خود را در این شبکه‌ها می‌گذرانید؟ در چند تا از این برنامه‌ها عضو هستید؟ چند بار در روز اینستاگرام، توییتر یا برنامه‌های دیگر خود را چک می‌کنید؟

واقعیت این است که این رسانه‌ها وسیله‌ای برای برقراری ارتباط و تعاملات ما هستند و حالا بخش زیادی از زندگیمان  شده‌اند. یک کسب و کار هم برای اینکه بتواند با کاربران ارتباط برقرار کند و فرآیند بازاریابی اینترنتی خود را بهتر پیش ببرد، باید جایی باشد که کاربرانش آنجا هستند. به همین دلیل حضور کسب و کارها در شبکه‌های اجتماعی اهمیت زیادی دارد، ولی هر برندی باید با توجه به نوع بیزینس خود، کاربران هدف و هدفی که دارد، پلتفرم مناسب خود را انتخاب کند.

پر طرفدار ترین رسانه‌های اجتماعی این روزها زیاد استفاده می‌شوند، فیسبوک، اینستاگرام، توییتر، لینکدین، پینترست، یوتیوب و اسنپ‌چت هستند.

به عنوان یک بیزینس می‌توانید در شبکه‌های اجتماعی:

  • با مشتریان خود ارتباط برقرار کنید
  • نیازهایشان را بشناسید
  • برند خود را بسازید
  • ترافیک سایت خود را افزایش دهید
  • سرنخ بدست آورید و نرخ تبدیل را افزایش دهید
  • فروش خود را زیاد کنید
  • نظرات و مشکلات کاربران خود را بشنوید

و تعامل خود را با کاربران زیاد کنید و اعتماد آن‌ها را جلب کنید تا بهترین مشتری شما شوند.

چگونه بازاریابی شبکه‌های انجام دهیم؟

چه قصدتان از بازاریابی شبکه‌های اجتماعی این است که مردم برند شما را بشناسند و چه می‌خواهید کسب ‌و‌ کار اینترنتی خود را توسعه دهید و فروشتان را بیشتر کنید، یک روزه و یک شبه نمی‌شود! این هم مثل هر برنامه دیگری، نیاز دارد قدم‌های درست بردارید؛ البته لازم نیست زیاد سختش کنید، همین که بدانید دارید چه می‌کنید و چه هدفی دارید و به کجا می‌روید کافی است. از آن به بعد شروع به اجرا می‌کنید.

ولی قبل از آن مراحل زیر را بخوانید، خوب که درکش کردید، می‌توانید بگذاریدشان کنار و یک برنامه ساده برای خود بچینید.

جمله مشهوری هست که می‌گوید: اول باید قوانین را یاد بگیری، بعد می‌توانی آن‌ها را بشکنی! پس برویم اول قوانین را یاد بگیریم.

۱. استراتژی داشته باشید

سوشال مارکتینگ بدون برنامه مثل این است که بدون نقشه به جنگل رفته باشید، امکان دارد به شما خوش بگذرد ولی صد در صد گم می‌شوید. درست است که قیافه شبکه‌های اجتماعی به برنامه‌ریزی و این حرف‌ها نمی‌خورد، اما الان بحث فرق می‌کند؛ اگر بخواهید به هدف‌های بیزینسی خود برسید؛ بدون برنامه امکان پذیر نیست.

 

در مدیر هاب ثبت نام کنید، برای:

زمانبندی لایو اینستاگرام
زمانبندی استوری اینستاگرام

 

هدفتان چیست؟

بهرحال شبکه‌های اجتماعی می‌توانند به شما کمک کنند که برندتان اینگیجمنت بالایی داشته باشد، حتی می‌تواند یک کانال پشتیبانی برای مشتری‌هایتان باشد.

کدام پلتفرم مناسب کار شماست؟

شما باید رسانه‌ای را انتخاب کنید که می‌دانید، کاربران هدف شما آنجا حضور دارند. مثلاً برای یک کسب و کار B2B (کسب و کاری که مشتریانش کسب و کارهای دیگر هستند) لینکدین بهترین برنامه است؛ چون یک شبکه کاری است که شرکت‌ها در آن حضور دارند.

اگر محصولات عمومی دارید یا کاربر شما می‌توانند عموم مردم باشند، اینستاگرام بهترین فضا برای فعالیت شماست.

در حالت کلی با توجه به سه عامل پلتفرم‌های مناسب کارتان را انتخاب کنید:

  1. کاربر هدف
  2. نوع کسب و کار
  3. نوع محتوا (که در قسمت بعد توضیح می‌دهیم)

چه محتوایی به اشتراک بگذارید؟

نوع محتوایی که می‌خواهید به اشتراک بگذارید را با توجه به کاربر هدف، کسب و کارتان و شبکه‌ای که می‌خواهید در آن فعالیت کنید، مشخص کنید. متن، عکس یا ویدئو مناسب است یا بهتر است لینک بدهید به جای دیگر؟ می‌توانید برای پیدا کردن جواب این سوالات از پرسونای مشتری کمک بگیرید. پرسونا کاراکترهای خیالی هستند که ویژگی‌هایی مشتری‌های شما را دارند و کمک می‌کنند که برنامه خود را با توجه  خصوصیات و نیارهای مشتری‌ها تدوین کنید.

پس با توجه به کاربر و نوع کسب و کار، محتوای مناسب را انتخاب کنید. از انجا که این محتواها  قرار است جذابیت بصری داشته باشند، در اینستاگرام و پینترست بیشتر دیده می‌شوند، چون این برنامه‌ها بصری‌تر و تصویرمحورتر هستند. می‌بینید؟ با توجه به نوع کسب و کار، هم محتوا مشخص شد و هم رسانه مناسب!

۲. وقت تولید و انتشار است!

همانطوری که خیلی ساده یک عکس یا ویدئو را در اینستاگرام یا فیسبوک خود منتشر می‌کنید، برای برند خود هم قرار است همانکار را انجام دهید؛ منتها در انتشار پست‌های شرکت، باید حواستان به یکسری چیزها باشد.

مثلاً باید محتوایی که تولید کنید که کاربر دوست داشته باشد یا در روزها و ساعت‌هایی پست بگذارید که کاربران بیشتر آنلاین هستند تا بیشترین بازدید را داشته باشید. شبکه‌های اجتماعی معمولاً در قسمت آمار و داده‌هایشان این اطلاعات را در اختیار شما می‌گذارند.

کمی که در فضای مجازی فعال باشید، مکالمات روزانه شما زیاد می‌شود، افراد در مورد پست‌های شما اظهارنظر می‌کنند، در دایرکت به شما پیام می‌دهند تا مستقیم با شما صحبت کنند!

حتی گاهی بدون اینکه از شما اجازه بگیرند یا شما بدانید، درباره برندتان صحبت می‌کنند. زیر پست‌هایتان کامنت‌های مثبت و منفی می‌گذارند. حالا این حرف‌ها می‌تواند تعریف و تمجید باشد، می‌تواند گفتن مشکلات و انتقاد کردن باشد.

۳. برای بازاریابی کاربردی در شبکه های اجتماعی نتایج را لحظه به لحظه رصد کنید!

در مسیر بازاریابی شبکه‌های اجتماعی که قرار بگیرید دوست دارید بدانید عملکردتان چگونه است. آیا افراد بیشتری شما را می‌بینند؟ آیا بیشتر با شما تعامل می‌کنند؟ چندتا منشن مثبت در ماه می‌گیرید؟ چند نفر هشتگ برند شما را می‌زنند؟

همانطور که قبلاً گفتیم، پلتفرم‌های مختلف خودشان داده‌هایی را در اختیارتان قرار می‌دهند که می‌توانید با استفاده از آن‌ها عملکرد خود را در آن برنامه بسنجید؛ اما اگر بخواهید ببینید این شبکه‌ها به کسب و کارتان چه کمکی کرده، می‌توانید از ابزار گوگل آنالیتیکس کمک بگیرید؛ با این ابزار می‌توانید بفهمید چند نفر از شبکه‌های اجتماعی وارد سایت شما شما شده‌اند؟ چند نفر به مشتری شما تبدیل شده‌اند؟

۴. و اما نقش تبلیغات در بازاریابی کاربردی در شبکه های اجتماعی

تا اینجا کار شما این بود که آستین بالا بزنید و با فعالیت مستمر شبکه‌های اجتماعی‌تان را پر رونق نگهدارید (البته با در نظر گرفتن برنامه و اهداف کسب و کارتان). بعد از این‌ها اگر بودجه بیشتری برای بازاریابی شبکه‌های اجتماعی داشتید، می‌توانید یک قدم جلوتر بروید و تبلیغات کنید.

پلتفرم‌های اجتماعی از ابزارهای قدرتمند برای تبلیغات هستند که می‌توانند دایره کاربران شما را وسیع‌تر کنند.

برای تبلیغات می‌توانید با کسانی که کارشان با شما مرتبط است، تبادل کنید یا از آن‌ها بخواهید شما را در کانال خودشان معرفی کنند. مثلاً یک بنر خوب طراحی کنید و به آن‌ها بگویید که در صفحه‌شان به اشتراک بگذارند؛ شک نکنید که معرفی شدن توسط کسی که تخصصش به شما مرتبط است یک امتیاز مثبت حساب می‌شود برای اینکه مردم به شما اعتماد کنند و شما را بشناسند.

این افراد در ازای دریافت مبلغی، برند یا محصول شما را تبلیغ می‌کنند؛ ولی گاهی به خاطر شهرتشان این مبلغ سر به فلک می‌گذارد و شاید اصلاً برایتان توجیه اقتصادی نداشته باشد.

هرچند که هزینه تبلیغات اینفلوئنسری همچنان از بیلیوردها و تبلیغات تلویزیون کمتر است، اما پیشنهاد ما این است که اول روی پیج و صفحه خودتان کار کنید و ارتباطاتتان را به جایی برسانید که مردم خودشان خودجوش شما را معرفی کنند.